Friday, September 23, 2011

Hva er økologisk mat?

"Organic" har noen helt spesielle juridiske definisjoner i de fleste utviklede land.

I USA, alle gårder eller produkter som hevder å være "sertifisert økologisk" må være garantert av en USDA-godkjent uavhengig organ som skal møte følgende retningslinjer:

* Sound poster holdes av alle operasjoner
* Ingen bruk av antibiotika eller hormoner i husdyr
* Ingen bruk av genmodifiserte organismer
* Ingen bestråling
* Bruk god jordvern og vekstskifte praksis
* Og aller viktigst, at det ikke har vært bruk av forbudte stoffer innen 3 år før sertifisering, eller når som helst under sertifisering.

USDA definerer "forbudt materiale" som syntetisk gjødsel, plantevernmidler og kloakkslam. Det er også et krav at det ikke er krysskontaminering under behandling, noe som betyr økologisk hvete for eksempel kan ikke bakken i en mel fabrikk som også håndterer ikke-organisk materiale.

Produser vokst organisk smaker sikkert bedre enn de vanlige supermarkedet lager. Den inneholder også høyere nivåer av næringsstoffer og langt lavere rester av plantevernmidler. Du kan lese alle de nyeste Organic Food artikler og forskning ved http://www.ge-free.com/

Generelt mat dyrket uten plantevernmidler, ugressdrepere og genmodifiserte organismer (GMO) er organisk til en viss grad. Sertifisert økologisk mat er det som oppfyller de strenge kriteriene i USDA som beskrevet ovenfor. De fleste land har sin egen versjon av regulering.

Økologisk mat kan klassifiseres i to grupper, frisk og bearbeides.

Det er mange flere krav til sertifisering av bearbeidede økologiske mat:

* Inneholder en minimum andel av økologiske råvarer.
* Har ikke tilsatt kunstige ingredienser som konserveringsmidler etc.
* Er behandlet uten kunstige metoder som kjemisk modner eller bestråling.

De fleste bearbeidet økologisk mat er nå tilgjengelig i supermarkeder. Det er også organisk bare butikker i de fleste store byene nå, og det vil bli mange flere lignende butikker som produksjon av økologisk mat øker.

No comments:

Post a Comment