Wednesday, March 14, 2012

Japansk mat

Tempura, sukiyaki, sashimi, sushi – selv ordene brukes til å beskrive de mest grunnleggende av japanske retter er vakkert og eksotisk. Japansk mat er lett en av den sunneste i verden, med sin konsentrasjon på fersk fisk, sjømat, ris og grønnsaker. Bitter sauser og delikat smaker av ferske matvarer utfyller hverandre vakkert, og metodene for presentasjon slå selv enkle måltider i vakre hendelser.


Japanske har enkelt et dusin forskjellige navn for ris, avhengig av hvordan den er forberedt, og hva det er servert med. Det vanligste måltidet er en bolle med ris, en bolle med hvit ris servert med ulike pålegg eller ingredienser som er blandet. Så populære er det at Rice Bowl selv har gjort sin vei inn i verden av vestlige bekvemmelighet mat sammen med ramen nudler. Domburi er en bolle med ris toppet med en annen mat: domburi sene, for eksempel er ris toppet med tempura og domburi gyudon er ris toppet med biff. Japansk vedtatt ris fra kinesisk, og århundre siden, når curry ble først introdusert, utviklet Kåre Raisu, karri ris. Det er nå en populær rett at det er mange fast food-restauranter som serverer flere versjoner av den i take-away boller.


I tillegg til hvit ris fungert som en side rett, japansk mat har også onigiri – ris baller innpakket i Tang, ofte med en overraskelse i midten og kayu, en tynn velling laget av ris som ligner havremel.


Som en øy nasjon er det ikke overraskende at sjømat er omtalt i japansk mat. Sushi og sashimi er rå fisk og sjømat med ulike krydder. Uklanderlig fersk fisk er hemmeligheten til fantastiske sashimi og sushi, serveres med wasabi og soya saus. Japansk kjærligheten til skjønnhet og enkelhet slår stykker og biter av rå fisk i miniatyr kunstverk. Fisk skiver så tynne at det er gjennomsiktig kan bli arrangert på en tallerken i en delikat fan som veksler rosa-fleshed laks med lysere stykker av fisk. Sushi arrangeres vanligvis best å vise fargene og teksturer til deres beste fordel, snu tallerken og plate i palettene for artistry av kjøkkensjefen.


Tradisjonelt, spiller kjøtt en mindre rolle i japansk diett, selv om det er blitt tatt en større og større rolle over de siste femti årene som Japan blir mer westernized. Biff, kylling og svinekjøtt kan bli servert med flere måltider en uke nå. En av de mer populære kjøttretter er 'yakitori' – kylling grillet på en skewer og servert med saus. En typisk rask lunsj kan inneholde en skewer av yakitori og en ris-bolle med sushi saus.


I en interessant vri, har Japan importert retter fra andre retter og 'Japanized' dem, vedta dem som en del av sitt eget kjøkken. Korokke, for eksempel, er croquettes adoptert fra de introdusert av engelskmennene i forrige århundre. I Japan er den vanligste fyllingen en blanding av potetmos og Kjøttdeig. Andre Soshoyu – vestlige retter som har gjort seg inn japansk mat i dagligdagse inkluderer 'omuraisu', en omelett ris, og hambagau, den Japanized versjonen av en amerikansk hamburger.

No comments:

Post a Comment