Wednesday, March 7, 2012

Skotske kjøkken: Haggis

Haggis er en tradisjonell skotsk highland rett som ligner en ganske røff pølse i noen sanser. Det er den nasjonale parabolen Skottland og Robert Burns, stor skotsk dikter, som skrev den berømte "adresse til et Haggis" kalt haggis "høvding o' puddin-rase." Det er en stift på skotske kjøkken, og serveres i den tradisjonelle måten, samt i "haggis supper" (dype stekt haggis med en side av pommes frites) eller likesom en haggis burger. Det er solgt forberedt i supermarkeder året rundt. Men hva er egentlig i denne mystiske og ofte misforstått mat?


Selv om tradisjonelle svaret på spørsmålet "Hva er en haggis?" er ofte besvart med en vits om en liten highland dyr med ett par av Ben som er kortere enn den andre (for å lettere sirkelen highland åsene), sannheten er at det er et mat utformet for å la ingen del av dyr gå til avfall – dermed sin popularitet blant fattige i dager Burns.


Mens det er noen ganger laget av hjort, er haggis oftere basert på sauer. Det er en kombinasjon av havremel og flere meats. Normalt, fjernes sauene er "nappe" eller innmat, inkludert hjertet, leveren, og lungene (eller "lys"). Dette er grunnen, tungt krydret, og kombinert med løk, Ister, krydder og salt. Havremel og andre ingrediensene er blandet med lager og fylt i en saus magen. Dette er haggis, og det er deretter kokte og servert. Selvfølgelig, i moderne tid, en ekte mage er like ofte erstattet med en kunstig casing og vegetarisk-vennlig ingredienser kan erstatte kjøtt og innmat.


Haggis er ofte servert med "neeps og tatties" en "neep" er svenske, eller Kålrot, og er forkortet fra "Svensk nepe." Tatties er potetmos. Selvfølgelig, haggis ville ikke være komplett uten en "dram" whisky å vaske den ned, en tradisjon referert til som "neeps og nips".


Tradisjonelt, serveres haggis på Burns Suppers, på 25 januar av hvert år. At disse hendelsene, noen resiterer "Adresse til en Haggis." Deretter er det doused med et skudd av skotsk whiskey og kuttet med en dirk, en stor kniv som er en tradisjonell highland sidearm. Ofte, er haggis paraded i med en bagpiper.


Dessverre for haggis elskere, noen av ingrediensene er ulovlig, og det er noen ganger vanskelig å gjøre en "ekte" haggis. For eksempel i USA, det er ulovlig å selge dyr lungene til menneskelig føde, og så minst én ingrediens mangler. Importerte haggis fra Skottland, som inneholder biter av lunge, har selv vært vurdert "uegnet for mennesker" av USDA.


Haggis brukes interessant, ikke bare for å spise. Det er en offisiell Haggis kaster World Championship der konkurrenter må kaste en tilberedt haggis så langt som mulig for oppå en whisky fat plattform – gjeldende post noen 180 fot. Dette utviklet seg fra en enda eldre skikken med å kaste en haggis for nøyaktighet, vanligvis av en kvinne kaste den i forkle av en manns kilt. Noen vil si at dette er en langt bedre bruk for en haggis enn å spise den!

No comments:

Post a Comment