Monday, March 5, 2012

Risikabelt fisk: Spenningen ved Fugu

Det er en merkelig visse appell til japansk delikatesse kjent som fugu. Tross alt, er det ikke hver dag som mat på tallerkenen din kan få til nesten umiddelbar død.


Fugu er japansk navnet for blowfish, også kjent som pufferfish, som har muligheten til å puste til to ganger sin størrelse og prosjekt giftige toppene for å forsvare seg selv fra rovdyr. Toppene av en blowfish inneholder tetradotoxin, en gift anses å være minst ett tusen ganger deadlier enn cyanid. Teoretisk sett, giften fra én blowfish kunne drepe opptil 30 personer.


Fugu blir servert rå, og dens utbredt berømmelse og notoriety kommer ikke fra sin smak. Faktisk, er det blitt beskrevet som en ganske tørt, delikat flavored fisk som ikke holder en stearinlys til de mer populære formene for japansk sjømat. Det er et allment akseptert faktum at fare elementet er det som trekker folk til denne særegne delikatesse.


I en verden av japansk mat tar det omtrent 10 år med strenge trening og en spesiell lisensieringsprogrammer før en kokk kan vurdere selv dyktige i kunsten å forberede fugu. Det er anslått at ca 6 personer i året i Japan dø fra å spise feil forberedt fugu, og drapet er vanligvis de av uerfarne kokker som tester sine egne handiwork. Ca 60% av folk som bruker feil forberedt fugu vil dø fra giften, noe som fører til lammelse og Respirasjonssvikt. Japansk lore innehar en kokk som forbereder fugu feil og dermed dreper hans forbrukeren må ta respektfull måte ut og disembowel selv.


Lisensiert fugu kokker er nøye lært hvilke deler av fisken er spiselige, og hvilke deler inneholder dødelig tetrodotoxin. Sektorene som er nødvendig for å fjerne giftig deler av fisken er delikat og krever en dyktig hånd og kunnskap om nøyaktig hva du skal klippe bort. Fugu kokker studere og lære utenat akkurat det oppsettet av fisk og plasseringen av hver dråpe gift, og Lær hvordan du fjerner det uten å fjerne det dyrebare kjøttet som omgir den.


Forståelig nok, med alle dette trening og vedlikeholdet, spise fugu er ikke akkurat billig spenningen. Fugu først kom på amerikansk bredder i 1989, under boom av japanske økonomien, men siden 1990-årene det har sunket ned i popularitet, og nå er det meste funnet bare i områder som New York og vestkysten. Japanske restauranter i Amerika som serverer fugu vanligvis importere fisken fra japansk kokker som allerede har fjernet giften og renset kjøtt. Selv uten en fugu kokk i staben, kan restauranter lade oppover på $150 for en plate av denne eksotiske fisk. Men New York city kokker adamantly har uttalt at ingen i USA har dødd av feil forberedt fugu siden det kom til dette landet i 1989. Og for noen spenningen-søkere, kan det være verdt prisen.

No comments:

Post a Comment