Monday, March 12, 2012

Szechwan mat

Kjøkken vestlige regionen i Kina er kjent for sin spiciness, men mange vestlige ganer overse det komplekse samspillet mellom savory, sur, varme og søt smaker underlie heftig krydderet i Szechwan-pepper og andre krydder som gir det Szechwan kjøkkenet sin karakteristiske Brenn.


I flere tiår, de fleste av verden ble kjent hovedsakelig med Kantonesisk mat, og tanken på det som 'Chinese cuisine'. I virkeligheten, skjønt, er Kina en enorm land som omfatter nesten alle slags klima tenkelig. Utrolig rekke matvarer, krydder og klima har ført til mange forskjellige stiler av kinesiske retter. Szechwan kjøkken, med opprinnelse i en steamy, subtropisk klima, inkluderer røykt, pickled og krydret mat, i tillegg til mat krydret med en kraftig hånd for både bevaring og smaken.


Mens Szechwan pepper, en frukt som vokser i Chongging-provinsen, har alltid vært brukt i Szechwan matlaging, de fleste være enige at det var ikke før Christopher Columbus tok chili tilbake fra hans reiser. I tillegg til smaker svi munnen, bruker Szechwan matlaging en samspillet av smaker for å lage den fulle effekten av en tallerken. Varme og forbitre suppe, for eksempel når forberedt på riktig måte er verken utelukkende varme, eller til slutt syrlige. Forberedt med sorrel, lemongrass, tofu og andre krydder, er sin første inntrykk sterk, rik duft av stek kjøtt og sur sitron. At aroma er belied ved å trykke på tungen første – suppe er salte først, men ikke intenst så. Subtil blanding av smaker sammen, endre i munnen å mildt forbitre – sorrel og lemongrass gjør seg kjent. Det er ikke før mouthful av suppe svelges at brannen angir som chili-olje endelig seeps i smak knopper.


Dette er ikke uvanlig for Szechwan matlaging. Den første mouthful av Kung Pão kylling får sjelden tårer i øynene. Det er som du tygger og svelge og ta enda en bit som sann varmen av parabolen begynner å hevde seg. Dobbel tilberedes krydret svinekjøtt synes nesten tørt på først, med smaker blanding subtly i bakgrunnen til intens brannen chili olje der svinekjøttet er stekt plutselig flammer i munnen.


Det er mer enn brann å Szechwan kjøkken skjønt. Røkt kjøtt er felles og røyking ofte gjør bruk av uvanlig materialer og smaker. Szechwan-Tea-Smoked-Duck er en delikatesse som kombinerer smaker av sitrus og ingefær og hvitløk, juxtaposing dem med en lang, langsom mat over en brann laced med oolong og grønn te blader. Resultatet er en saftig kjøtt som smelter i munnen og forlater bak et snev av gingered oransje.


En tradisjon for Szechwan kjøkken som blir mer vanlig i den vestlige verden er Szechwan Hot Pot. I likhet med en fondue, en Hot potten er mer en hendelse enn et måltid. Biter og stykker av ømt punkt kjøtt, sjømat og grønnsaker tilbys gjestene i en tabell som inneholder en 'Hot Pot"– en pott av chili olje over en flamme. Hver diner velger maten og fall i chili olje til det er tilberedt. Ofte, vil verter også tilby en pott av enkle kjøttkraft for dem gjester som foretrekker en mer blid måltid, eller ikke kan tolerere spiciness av mat, stekt i chili olje.


Savory, rik og krydret, Szechwan mat er på intensitet – intenst varm, sur intenst og intenst deilig mat.

No comments:

Post a Comment