Wednesday, September 26, 2012

Fordel av kaffe For leversykdom

Koffein, som sjokolade, mottar ofte dårlig publisitet. Mens du er i noen tilfeller, og i overkant, disse kan ha negative effekter på kroppen, de kan også være helt fordelaktig.


Jeg er ikke disputing at noen mennesker er mer følsomme for de negative effektene av koffein eller sjokolade. Overskytende koffein kan for eksempel opprette angst, kvalme (spesielt hvis tatt på tom mage), en økning i hjertefrekvens, og selv depresjon hos enkelte. Og sjokolade er sikkert ikke noe som skulle danne hovedelementet av ens diett. Hvis sliter med sukker avhengighet, eller ønsker å gå ned i vekt, er det mer ernæringsmessig fullstendig matvarer som er tilgjengelige.


Men forskere har slått opp noen interessante fakta om koffein. For eksempel blokkerer koffein faktisk effekten av en nevrotransmitter i hjernen (adenosine) som ellers gjør oss føler deg trett. Dette er grunnen til at det fungerer så bra for å holde oss våken. I tillegg oppmuntrer det utgivelsen av en annen hjernen kjemiske, Dopamin (samt adrenalin). Dopamin bidrar til en følelse av velvære.


To studier, en sammenslåingen basert studien (som ikke er så nøyaktig eller omhyggelig definert som andre typer studier, men likevel verdifulle indikatorer) fant at drikking koffein som inneholder drikker som kaffe og te hadde en beskyttende effekt for de risiko for å utvikle leversykdom. Problemene som deltakerne studien hadde som økte risikoen for leversykdom inkludert alkoholisme, hepatitt b eller C, fedme eller andre komplikasjoner.


Og resultatene viste at personer som drakk mer enn 2 kopper kaffe som en dag hadde en 44% lavere sjanse for viser faktiske leverskader sammenliknet med de som drakk ingen koffein. Dette var ikke en klinisk studie, og grunnen til hvorfor kaffe og te hadde en slik effekt er ikke kjent. Kaffe og te inneholder en rekke plante kjemikalier (phytonutrients) som kan være ansvarlig for dette. En norsk studie for 2005 også funnet lignende fordeler for kaffe med hilsen leversykdom. Denne studien fant at drikker 3 kopper kaffe en dag kan redusere risiko for død fra skrumplever.


Selv om du ikke er i faresonen for leversykdom, har koffein fortsatt noen fordeler. Nyere forskning fra Østerrike viste at koffein faktisk kan forbedre kort sikt minne. Forskere fant at det var en økning i hjernen aktivitet (idet avmålt av funksjonell Magnetresonanstomografi) i deler av hjernen som var tilknyttet minne og oppmerksomhet. Disse deler av hjernen var frontpartiet flik og fremre cingulum. Dette var en placebo kontrollert studie, noe som betyr at noen mennesker ikke ble gitt noen koffein. En annen, tidligere studie (2004) fant at koffein fikk støtte kortsiktige minne, men bare når det var i forhold til et emne som folk var allerede tenker om. Denne studien fant at når du tester kaffe og effekter på urelaterte emner, kortsiktige tilbakekalling var faktisk inhibited.


Alt har en flip side skjønt. Adenosine, som er blokkert av kaffe, er også beroligende. Dette kan være grunnen til at det kan også føre til angst i overkant, og i noen individer. Tross alt, er balansen på vår hjerne kjemi unik. Og når vi er avhengige av sentralstimulerende midler som koffein, vi mister følsomheten til vår egen naturlig sentralstimulerende midler (Dopamin og adrenalin).


Referanser:
Australske sunn mat, februar 2006.
http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=52281-caffeine-containing-Drinks
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=64274&m=1FSND06&idP=2&c=qgtqmovbyiaxdub

No comments:

Post a Comment