Sunday, February 19, 2012

Storhet av Gumbo

Ingenting er kanskje bedre kjent som en stift på Cajun kjøkken enn gumbo, en krydret, solid stuing eller suppe hvis navn betyr bokstavelig talt "okra". Kalt en av de største bidragene av Louisiana Cajun kjøkken til amerikansk mat, det kom til at staten med de første franske nybyggerne, som elsket bouillabaisse, en svært erfaren franske småkoke. Kan ikke finne deres vanlige ingrediensene til å gjøre bouillabaisse, erstattes de lokale ingredienser som reker, en fisk og okra. Etter et århundre blande med spansk, afrikanske og innfødt mat i regionen, trinnet ble ikke lenger gjenkjennes som sin franske forløperen og ble i stedet noe helt nytt – gumbo.


Fremdeles svært vanlig i Louisiana, gumbo er også finnes langs Mexicogolfen og er ofte spist i kulere måneder, når den utvidede matlaging kreves for å gjøre de vanligvis store grupper av parabolen ikke vil varmes opp rommet til ubehagelig nivåer.


Gumbo består av to hovedkomponentene – ris og kjøttkraft. To er blandet sammen bare for servering, og mens nye ris må være forberedt på daglig, kjøttkraft kan frosset og lagret for fremtidig forbruk.


Rice for gumbo er vanligvis hvit eller parboiled ris steames eller kokte med salt eller en touch av hvit eddik for smaken. Det er noen tvister over riktig forholdet av ris til gumbo – "fuktig ris," for de som liker mye av ris med deres kjøttkraft, og på motsatt ytterligheten, bare en modicum av ris. I enkelte områder er det også vanlig å legge til potetsalat i gumbo, enten med eller uten ris.


Kjøttkraft kommer i flere varianter. En av de vanligste er sjømat, som inneholder krabbe, østers og/eller reker. Like vanlig er kylling gumbo med Cajun pølse kalt audouille. Det er også duck og østers gumbo, i tillegg til en rekke gumbos som er laget med andre fugler, for eksempel vaktel eller Tyrkia. Kanin kan brukes for gumbo, som kan Cajun røykt svinekjøtt kjent som tasso. Gumbo-z'herbes (fra det franske gumbo aux herbes), gumbo smothered greener tykkere med roux, finnes også og ble ofte spist under Lent, når kjøtt tradisjonelt ble forbudt av kirken.


Gumbo ble opprinnelig opprettet med okra og noen, spesielt i Sørøst Louisiana mener at noe gjort uten okra ikke kan rette kalles gumbo. Okra gumbos vanligvis funksjonen lysere meats, for eksempel kylling eller reker, og er okra kutt i stykker og simmered i potten sammen med kjøtt, og de tre krydder skjemaet til såkalte "Holy Trinity" av Cajun matlaging – løk, selleri og paprika. Andre krydder, og sjelden behandlet meats som pølse, legges deretter til mix. I motsetning til det mange tror, det er frowned på i en kokk å gjøre Cajun matlaging altfor varmt eller vepsebol – disse blir igjen å diners seg hvis de ønsker å legge til flere krydder senere.


Gumbo kan også gjøres med et roux base, som har en mye sterkere smak og tar noen form for kjøtt. Roux alene er ofte svært mørkt, om den kan kombineres med okra å gjøre en lysere lager. Filé, en pulver laget av tørket og bakken sassafras, kan også brukes som en base for gumbo, selv om det er aldri, under noen omstendigheter, kombinert med okra. Det ble opprinnelig, brukt som innbytter når okra ikke var i sesongen. I moderne tid, er det vanligvis lagt som en pulver til en roux basert gumbo.


Uavhengig av sin base og historie forblir gumbo en velsmakende stift av Cajun matlaging.

No comments:

Post a Comment