Wednesday, December 19, 2012

Kaffe: Fra bønne til Cup

Kaffe er en plante. Men før det kan drikkes må det passere gjennom en rekke etapper og reiser tusenvis av miles.


Kaffebønner kommer fra røde kirsebær i coffea bush. Hvert kirsebær inneholder vanligvis to frø, eller kaffebønner. Unntaket til dette er Peaberry, hvor bare en bønne er produsert. Smak en bønne produserer påvirkes av hvor coffea bush er dyrket. Jord, klima og høyde endre måten kaffe smaker. Dette er hvorfor, for eksempel kaffe fra Columbia vil variere i smak fra region til region og fra år til år.


De fleste kaffen kommer fra to arter av coffea bush: Coffea arabica, bare kjent som 'arabica'; og Coffea canephora var. robusta, bare kjent som 'robusta'. Robusta bønner er billigere å kjøpe deretter arabica bønner fordi de produserer kaffe med en mindreverdig smak, som inneholder mer koffein.


Når røde kirsebær har vært høstet fra coffea bush, må de ytre lag av cellulose og hud fjernes for å avsløre den grønne kaffebønner inne. Det finnes to vanlige metoder for å gjøre dette: den "naturlige" eller tørr, og "vasket" eller vått-metoden. Den naturlige prosessen med fjerning har en tendens til å gi kaffe en fyldig, men likevel mild aroma, mens vasket prosessen gir sterkt aromatisk kaffe, med en fin kropp og en livlig surhet.


I ytre cellulose fjernes ved hjelp av en mekanisk pulping maskin før kirsebær er nedsenket i en gjæring metoden vasket er tank for mellom 12 til 32 timer, etter som de resterende fruktkjøttbeholder og huden vasket av, avslørende grønne bønne. Til slutt, bønne er utelatt i et solrikt område for mellom 12 til 15 dager å tørke.


I metoden naturlig er kirsebær bare igjen for å tørke ut i solen i opptil fire uker. I løpet av denne tiden cellulose og huden bli skrumpet og deretter kan fjernes enkelt.


Kaffebønner er deretter sortert og gradert etter størrelse og tetthet. Generelt bønner det større kaffe bedre kaffe. Den største bønnen er kjent som 'Maragogype' eller elefant bønne. Det er ingen internasjonale karakterskala til kaffe bønner, med forskjellige land som bruker alternative systemer. For eksempel i mange afrikanske land er den høyeste karakteren av kaffe AA, mens i Indonesia er det Grade 1.


Først må stekt grønne kaffebønner før de kan brukes til å lage en kopp kaffe. Roasting prosessen produserer primære smak og aroma av kaffe. Bønner er stekt av en dyktig kaffe roaster, som dømmer hvor lenge steke bønner for å produsere optimal smaken. For eksempel er javanesisk kaffe vanligvis stekt i lengre tid å gi den en fyldig og earthy smak. Hvis varmen brukes til bønner for lenge, vil det imidlertid ødelegge dette smak og gi det en brent aroma.


Den endelige prosessen før du kan nyte din kopp kaffe er sliping. Kaffebønner må være bakken klar til å sette mot, ved hjelp av din foretrukne brewing metode. Ulike brygging metoder krever en annen grov kaffe for å produsere den beste smaken mulig. For eksempel må ved hjelp av en cafetiere du grov kaffegrut, mens når du bruker en kokeapparatet-toppen espresso maker du kreve en mye finere grind.

No comments:

Post a Comment