Thursday, October 25, 2012

Sherry - spanske solskinnet i en flaske! (Del 1 - introduksjon & regioner)

Sherry er en Sterkvin, gjort i Spania fra tre typer druer: Palomino, Pedro Ximénez og Muscat (Moscatel). Sherry-stil viner laget i andre land ofte bruke andre vindruer.
Sherry skiller seg fra andre viner på grunn av hvordan den er behandlet etter gjæring. Det er først befestet med brandy og deretter om forutbestemt til å være fino stil en gjær kalt flor er lov til å vokse på toppen. Oloroso stil er befestet til en styrke der flor ikke kan vokse. (Derimot portvin er befestet til en høyere prosentandel av alkohol enn sherry, effektivt hindre vekst av eventuelle gjær).


REGIONER


JEREZ DE LA FRONTERA eller JEREZ for korte, Scheris av Moors, en av sine festninger i Spania, var lenge en bymurer av stor strategisk betydning. I dag er det en travel by, og sentrum av Sherry Trade. Det ligger ved hovedveien fra Sevilla til Cadiz, noen 9 miles nord for Port St. Mary øverst i hjørne av i Cádiz-bukten, og ved munningen av Guadalete; og 12 miles øst for Sanlucar, på den venstre bredden av Guadalquivir-elven, like før den munner ut i Atlanterhavet.


JEREZ har gitt navn til Sherry, vin av Jerez (begge navnene Jerez og Sherry å være forfalskninger av gamle.Mauriske navnet på byen, Scheris), hvilke Shakespeare og alle Elizabethans elsket og rost over alle andre. Victorians, Sherry og gjestfrihet var synonymt: få, faktisk var deretter hjem uten en innbydende karaffel av Sherry på mahogni, venter på gleden av firmaet. I dag, til tross for den beryktede fickleness av moten; til tross for høye skatter og byråkratisk kontroller, Sherry, vin fra de hvite druene av Jerez vingårder, fortsatt er fortsatt første favoritt blant alle viner som er importert til Storbritannia.


ANDALUCIA. Andalucia omfatter ikke lenger tre kongedømmer som det en gang gjorde, og heller ikke er det lenger store mauriske provinsen som det en gang var, men fortsatt er den rikeste og mest solrike delen av Spania, strekker seg fra Castilla, i Nord, til Straits, i Sør; og fra Middelhavet, i øst, til Portugal og Atlanterhavet i vest.


Sevilla hovedstaden i Andalucia, er en av de vakreste byene i verden, men havgående skip har for lengst opphørt å komme opp Guadalquivir elven til sin en gang opptatt quays med gull og varer av India. Uuttømmelige Andalucia er i sin fruktbar jord og genial klima, hvete, olje og vin; dens appelsiner, fiken og andre frukter; dens lys-hearted, hardt arbeidende mennesker.


Vinstokker blomstre og vin er laget i mange deler av Andalucia, men vingårdene som produserer den fineste og mest karakteristiske hvitt spansk vin, Sherry, det som bringer trøst og glede til alle menn og kvinner av smak og kresne tørst, er vingårdene spredt twixt Guadalquivir og Guadalete, i løpet av siste runde av deres "sjøsiden" kjøre, den første nådde Atlanterhavet på Sanlúcar de Barrameda, og den andre Bay i Cádiz, på Port St. Mary.

No comments:

Post a Comment