Monday, October 1, 2012

Historien om kaffe: Part I - Afrika og Arabia

Kaffe-anlegget stammer fra highland skog av Etiopia. Det antas at de første plantene ble funnet vokser vilt i regionen i Kaffa, der kaffe har sitt navn fra. En populær myte forteller om en geit herder kalt Kaldi. En dag han la merke til hans geiter som oppfører seg på en merkelig måte. De var full av energi, playfully jage hverandre og brekende høyt. Han la merke til de spiser røde bær fra busker i nærheten. Følelsen lei og litt nysgjerrig, besluttet Kaldi å prøve noen av bær. Til sin glede hans trøtthet bleknet raskt i en fersk briste av energi.


Kaldi ble så imponert av bær, han fylt hans lommer med dem, og kjørte hjem å vise sin kone. "De er et himmelsendt" hun deklarert, "Du må ta dem til munker i klosteret". På klosteret fortalte Kaldi abbeden hvordan disse bær hadde hatt en mirakuløs energigivende innvirkning på seg og hans geiter. Abbeden klart displeased, hurled bær i brann, proclaiming dem som "Devils arbeid".


Innen minutter bær startet å røyke og klosteret ble fylt med himmelske aroma av roasting bønner. Andre munker samles raskt for å se hva commotion var. En munk raskt raked bønner fra brann, og slukket embers ved hjelp av stempling på dem. Rik lukten av kaffe åpenbart avtalt med Abbots nesen som han bestilte munk å plassere nå knust bønner i en krukke og dekker det med varmt vann for å bevare sin guddommelige godhet. Han tok en slurk fra jug og samplet rike og duftende brygg som er kaffe. Fra den dagen på munkene vowed å drikke kaffe daglig for å holde våken dem under lange, nattlige devotions.


Ingen er helt sikker på når kaffe ble oppdaget. Det er bevis som tyder på at kaffebønner ble brukt til å gjøre en enkel "energi bar" før de ble faktisk brygget som en varm drikke. En gang mellom 575-850AD, en nomadisk fjellet stamme kjent som Galla, brukes til å blande bakken kaffe med ghee. Disse barer ble konsumert av stamme krigere å høyne aggresjon og øke deres utholdenhet under kamp. Til denne dag har er disse barer fortsatt spises i Kaffa og Sidamo (Etiopia).


Noen autoriteter hevder at kaffe stammer fra den arabiske halvøy heller deretter Etiopia, som sier at kaffe ble dyrket i Jemen fra rundt 575AD. En islamsk legende forteller om hvordan Sheikh Omar oppdaget kaffe vokser vilt mens levende som en recluse i nærheten av port Mocha (Jemen). Han sies å ha kokte noen bær, og oppdaget stimulerende effekten av infusjonen, som han administrerte til lokalbefolkningen som var rammet med en mystisk sykdom, og dermed kurert dem. Men det er mer sannsynlig at kaffe spres til Jemen gjennom Sudansk slaver. Disse slavene antas å ha spist kaffebønner for å hjelpe dem med å holde meg i live som de rodd skip over Rødehavet mellom Afrika og den arabiske halvøy.


Bevis antyder at kaffe ble sannsynligvis ikke likte som en drikke til rundt 900-tallet. Det er for øyeblikket som de eldste kjente dokumentene som beskriver drikke kaffe ble skrevet. To Arabian filosofer: Rhazes (850-922AD) og Avicenna av Bukham (980-1037AD); både referere til en drink kalt 'bunchum', som mange mener er kaffe.


Som Koranen forbyr Muslins fra drikker gjort alkohol, beroligende, cheering og stimulere effekter av kaffe det populære erstatning i islamske land for vin. De første coffeehouses er sagt å ha blitt etablert i Mekka (Saudi-Arabia). Kjent som KAWA-Kanes, var de offentlige steder der muslimer kan socialise og diskutere religiøse saker.


Forholdet mellom Islam og kaffe har ikke alltid kjøres jevnt selv. Noen muslimer trodde kaffen var rusmiddel, og derfor er svartelistet av islamsk lov. I 1511 så guvernør i Mekka, Khair Beg, noen tilbedere drikker kaffe i en moské som de forberedt på en lang natt bønn nattevåking. Angered, han kjørte dem fra moskeen og organisert alle coffeehouses i Mekka som skal lukkes. Dette fikk pro-coffee muslimer og en opphetet debatt snart ensued. I denne tvist, to samvittighetsløs persiske leger, fordømte Hakimani brødre, som var beryktet for testifying på siden høystbydende, kaffe som en usunn brygg. Legene hadde god grunn for ville det utestengt, for det var populære kur blant de deprimerte pasientene som ellers ville ha betalt legene å kurere dem. Saken ble løst når Sultan Cairo, Khair Beg superior, intervenerte, krevende at en drink som var mye glede i Kairo ikke bør har blitt utestengt uten hans tillatelse. Khair Beg betalt snart som for hans insolence, når i 1512 ble han anklaget for underslag; Sultanen dømt ham til døden.


Ved slutten på 1500-tallet var bruken av kaffe utbredt i hele Arabia, Nord-Afrika og Tyrkia. Ernæringsmessige fordelene med kaffe var tenkt å være så stor at kaffe ble ansett like viktig som brød og vann. Så mye nektet slik at en lov ble vedtatt i Tyrkia gjør det grunnlag for skilsmisse Hvis en mann hans kone kaffe.


Uansett hvor Islam gikk, var kaffen nøye med å følge. Med utvidelsen av det osmanske riket, kaffe raskt spre seg til det østlige Middelhav. Men antas det at ingen kaffe frø sprouted utenfor Afrika eller Arabia frem til 1600-tallet som kaffebønner som er eksportert fra Arabian portene Mocha og Jidda, ble gjengitt ufruktbar ved parching eller koke. Legenden forteller at dette endret når en pilegrim kalt Baba Budan, smuglet fruktbare kaffebønner utenfor Mekka, strapped til hans mage. Tilbake til sin opprinnelige India dyrket han ble bønner i Mysore.

No comments:

Post a Comment