Wednesday, October 24, 2012

Varm og krydret - er som hva thaimat handler om?

Selvfølgelig ikke. Men for bedre eller verre, thailandsk mat kan ikke løsn sin tilknytning til det varm og krydret smak av chilies. Folk har en tendens til å overse de mange andre urter og krydder som kombineres for å gi thaimat sitt utvalg av delikatesse. Det er veldig delikat samspillet av urter og krydder som gjør Thai mat så godt elsket blant alle folkene i verden.


Enkelt mest fremragende klientledetekst Thai kulinariske kan være den harmoniske blandingen av de tre S av smaken - krydret, salte og sure. Dette oppnås fundamentalt ved de tre viktigste ingrediensene.


Chili - krydret


Til tross for den avgjørende betydningen av chili eller "prik" i Thai matlaging, er det antatt at Thai folk bare kjøpt kjærlighet for den krydrede smaken av chili på 1500-tallet. Det er ikke klart om portugisiske eller spansk kjøpmennene var ansvarlig for å introdusere denne chili pepper til gamle Siam. Thai folk har i alle fall siden mestret bruken av dette krydderet i matlaging deres blande den med andre urter og smakstilsetninger.


Grønn eller rød "prik kee noo", bokstavelig talt "musen slippe chili" er det tiniest men pakker en minneverdig kraftig slag. Noensinne spise ikke den en helhet, eller du kan brenne tungen umiddelbart.


Fiskesaus - salt


"Nam pla" i Thai, den nest viktigste ingrediensen i Thai-mat. Det er avledet fra brygging fisk eller reker blandet med salt og dekantere vin gjæret resultatet i flasker. Ikke forveksle dette med kinesisk eller japansk soyasaus. Sin aroma av gjæret fisk kan være irriterende, men når blandet inn andre ingredienser blir mer subtil og utrolig velsmakende.


Kalk - Sure


"Og" (lime) og noen ganger "magrood" (Kaffirlime) brukes ved enhver anledning i en rekke thailandske retter. Dens viktigste rolle er å undertrykke salte smaken og sterk aroma av fiskesaus.


En veldig enkel bruk av de 3 viktigste ingrediensene i thailandsk matlaging er en "prik nampla" saus der chili legges til fisk saus med noen kalk og hvitløk. Legg noen dråper av dette til noen Thai rett som "gai yang" (grillet kylling), "khai jeow" (stekt egg) eller vanlig over hvit ris, og du kan nyte punch av krydret, salte og sure Thai smaken. Dette er hva de fleste Thai mennesker ikke kan gjøre uten. Og en Thaiphile kan ikke gå på å snakke Thai mat uten å noen gang prøve "prik nampla" seg selv!

No comments:

Post a Comment